Filosofie 

 

Duurzame interieuroplossingen op maat

Het vormgeven van een interieur is spelen met ruimte. Met licht en lijnen, vormen en vlakken. Het is een zoektocht naar evenwicht, waarbij het esthetische het functionele nooit mag overschaduwen. Laat dat meteen zijn waar ook Sebastiaan zich een meester in toont. Het bedrijf uit Antwerpen heeft een heel concrete visie op interieur. Alle afzonderlijke elementen in huis moeten samen één harmonisch geheel vormen. De lijn die uitgezet wordt in de keuken, wordt ook in de badkamer, slaapkamer en elke andere ruimte doorgetrokken. Elk detail is van belang. Van de algemene belijning tot de specifieke tekening van het hout. Een gesprek met Christiaan en Sebastiaan Vangelder, die het bedrijf iets meer dan tien jaar geleden uit de grond stampte.


Context als uitgangspunt interieur

“Je kan onze ontwerpen het best omschrijven als vooruitstrevend waarbij het praktische even belangrijk is als het esthetische,” vertelt Christaan. “Alles gebeurt op maat. Elke centimeter in huis wordt afgestemd op de klant en zijn persoonlijk verhaal.”


Sebastiaan creëert keukens en interieurs die niet alleen mooi zijn, maar het leven in huis ook aangenamer maken door hun gebruiksgemak. “Ontwerpen is een evenwicht vinden tussen het stilistische, functionele en ergonomische. We kijken altijd goed naar wie onze klanten zijn. Hoe leven die mensen? Wat vinden ze belangrijk? Pas als we die informatie hebben, kunnen we een ontwerp maken dat hun wensen en behoeften weerspiegelt. We zorgen ervoor dat elk element perfect past in hun dagelijks leven.


Voor iemand met kinderen ga je anders aan de slag dan voor een koppel of iemand die alleen woont. Door mee te stappen in een bepaald verhaal en daar je kennis op te enten voeg je een extra dimensie toe. Daarom ook gaan we altijd eerst ter plaatse kijken. We willen de ruimte aanvoelen. Kijken hoe en vanwaar er licht in de kamers komt, welke materialen er al gebruikt zijn en hoe we daarop kunnen inspelen. De context waarin een interieur tot leven komt, vormt de basis van elk ontwerp.”

 

Interne en externe synergiën

De grote sterkte van Sebastiaan is dat er vier mensen met een gedeelde visie en eigen specialisatie samen aan je project werken. Behalve de broers Christiaan en Sebastiaan maken ook interieurarchitecten Ruben Devinck en Véronique Lippens deel uit van het vaste team. “Er is een bepaalde synergie aanwezig tussen ons vier,” legt Sebastiaan uit. “We versterken elkaar doordat we elk op een ander vlak sterk staan. Die gedifferentieerde eenheid is onze kracht.”


Niet zelden werkt het team ook samen met andere architecten: “We houden ervan om met hen rond de tafel te zitten. Bouwen is een intensief proces, waarvan het interieur de laatste stap is. Die wisselwerking is nodig. Door te praten over een ontwerp ontwikkel je soms een nieuwe visie op een project of probleem. Interactie met de architect zorgt ervoor dat ook ons werk een nieuwe wending krijgt. Door andere ideeën toe te laten kom je tot nieuwe, soms betere oplossingen.”


Eerlijkheid van natuurlijke materialen

Sebastiaan heeft een eigen showroom in de Kloosterstraat in Antwerpen. Daar krijgen geïnteresseerden een eerste indruk van de mogelijkheden. In de buurt bevindt zich het atelier waar alle ontwerpen wordt geproduceerd met behulp van innovatieve, computergestuurde machines. “Alles doen we zelf en gebeurt op één locatie: van het ontwerp tot de productie en nazorg. Door al die dingen intern te houden, garanderen we niet alleen de kwaliteit van elk project, maar hebben we ook controle over de leveringstijd en het budget.”


In elk ontwerp streeft Sebastiaan naar de hoogst mogelijke graad van afwerking. Het gebruik van natuurlijke materialen staat centraal: massief hout, fineer, laminaat, marmer, inox en messing. “We willen zoveel mogelijk werken met eerlijke materialen,” verduidelijkt Sebastiaan. “Het karakter ervan en de sfeer die zij oproepen zijn niet te vergelijken met alternatieven in kunststof. De keuze voor bepaalde materialen groeit ook gaandeweg als het project meer vorm krijgt. Bepaalde keuzes vloeien voort uit het concept, maar ze werken er evengoed op in. Het is onze bedoeling om iets duurzaams te creëren, een interieur dat kan mee evolueren met de tijd zodat mensen blijvend kunnen genieten van het leven in huis.”